Hogyan érveljünk konstruktívan?

Azt gondolhatja, hogy a vitákat kerülnie kell, mert kudarcot vall, és a gyakoribb eszmecsere csak tönkreteszi a kapcsolatát. De ennek az ellenkezője igaz. Egy konstruktív vita kitisztítja köztetek a levegőt, és újra előre léphet a kapcsolatban. A probléma az, hogy az emberek nem tudnak rendesen vitatkozni. Szeretné tudni, hogyan lehet konstruktív érvelést folytatni?

Legyen célja

Bármiről is vitatkozik, az okok általában nem relevánsak. A vita előbb-utóbb csak a hatalomért folytatott játék lesz. És ezt el kell kerülni. A hatalom demonstrációjában a győzelem a célod, nem a probléma megoldása. Az lesz a legjobb, ha előre tisztázza, mit szeretne elérni. A párod nem tisztítja a zokniját? Érveket hozzon fel, vitassa meg, tegyen javaslatot. Ha azt hibáztatod, hogy nyavalyás, te pedig válogatós, akkor a zokni úgysem veszik fel magukat a padlóról.

Ne esküdj

Emlékezz a legrosszabb érvedre. Káromkodások, feszült érzelmek és talán még valami tányér is röpködtek a levegőben az biztos. De ahhoz, hogy az érvelés építő jellegű legyen, nem szabad hagyni, hogy a légkör felemésztse magát. Soha ne ragadjon el a káromkodástól, csak a partnere fenyegetettnek érzi magát, és az első helyen végez. A hatalomért folytatott küzdelemben. Vitatkozz úgy, mint a felnőttek. Udvariasan és ésszel.

Nyíltan érvelj

A vita általában az utolsó. Tehát amikor vitatkozik, mindig pontosan mondja ki, amit gondol. Nem úgy, hogy a partneredet a megfelelő helyekre irányítod. Röviden: ne várja el tőlük, hogy kitaláljanak valamit. Ez csak további félreértésekhez vezetne a jövőben. Amikor vitatkozik, ne titkoljon el semmit, és mondja ki konkrétan, mi zavar az adott helyzetben.

Egyértelmű vége

Az aranyszabály a végén: mindig fejezze be a vitát . Még ha el is akar menni, először fejezze be a vitát, és utána járjon a saját utadon. Próbálj meg valamilyen kompromisszumot kötni. Ehhez kapcsolódik az a szabály is, hogy soha ne hozz fel olyan vitákat, amelyeket már egyszer megoldottál. Elkészültek, és semmi közük a jelenhez. Csak így vitatkozva lehet megoldani valamit.


Hasonló cikkek

Minden partnerkapcsolat előbb-utóbb egy sztereotípiába esik. Ha nem kezdesz el időben valamit, megtörténhet, hogy nagy szerelmed jó esetben párkapcsolati válságba, rosszabb esetben szakításba is vezet. Próbálja meg megelőzni ezt a helyzetet, és vegyen be mindennapi életébe olyan tevékenységeket, amelyekre együtt számíthattok.

Az évekig tartó együttélés némileg háttérbe szoríthatja a szerelmet. Elevenítse fel kapcsolatát, és szeressen újra párjába!

A házasságot ősidők óta állandó szokásokkal rendelkező uniónak tekintették. De ahogy a társadalom fejlődik, a házasság fogalma is természetesen változik. Ami korábban elképzelhetetlen volt, az ma már egészen általános. A modern házasságnak már nem kell pontos szabályokat követnie. Mindenki úgy fogadhatja, ahogy jónak látja. És az egyik lehetőség az úgynevezett nyitott vagy szabad házasság. Mit lehet elképzelni e kifejezés alatt?

Elég gyakran találkozunk mentális zavarokkal a kapcsolatokban. A partnerek bizonyos problémákkal már a kapcsolatba kerülnek, más problémák csak az együttélés során merülnek fel. Bizonyos esetekben azonban nagyon nehéz megkülönböztetni, hogy mikor mentális zavarról van szó, és mikor párkapcsolati problémáról. Melyek a leggyakoribb rendellenességek?

A boldog partnerélethez minden tanács megismétli az alfát és az omegát: vagyis a kommunikációt. De mi van akkor, ha olyan állapotban van, amikor egyszerűen nem tud beszélni? Mert bármit mondasz, a párod azonnal támadásnak értékeli? A legjobb szándék ekkor vitába torkollik. Ebben az esetben a kommunikáció nem igazán segít.

Nagyanyáink és nagyapáink olyan kapcsolatban éltek/élnek, amely általában ötven évnél hosszabb. Manapság az emberek hálásak, hogy szerelmük legalább öt-tíz évig tart. Hogyan csinálják a nagyszülők? Van néhány tanácsunk, amit érdemes betartani, hogy a kapcsolatod is tartós legyen.

Legújabb cikkek

Május elseje, a szerelmesek ünnepe. Virágok és fák kezdenek virágozni mindenhol. Az állatok szaporodnak. A természet örül. Hagyd, hogy magával ragadja a tavaszi hangulat, és hívd el szerelmedet egy randevúra május elsején. Tanácsot adunk, hol és hogyan töltsön el egy ilyen varázslatos napot.

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak és a nők időről időre nem értik meg egymást. De mi a leggyakoribb oka a párkapcsolati vitáknak? Miért mennek a nők néha a férfiak idegeire? Kedves hölgyeim, nézzétek meg, mit tehettek, hogy szerelmüket száz százalékra fordítsák.

Bizonyára ismersz számos mondást a szerelemről, a szexről vagy a kapcsolatokról. Melyikük igaz, és melyek csak mítoszok? Nézzük meg együtt a párkapcsolatokkal kapcsolatos leggyakoribb igazságokat és tévedéseket.

Nem hiába mondják, hogy amikor egy nő találkozik egy férfival, a dolgok szépen elkezdenek szikrázni köztük. És nem, amikor a férfiak és a nők fizikailag és pszichológiailag teljesen különböző egyének. Ez azonban a kölcsönös szikra töltésétől függ. Legyen szó a vonzás szikráiról, vagy inkább a viták okozta szikrákról. Ha van pozitív szikra a kapcsolatban, az rendben van. Ha negatív, akkor ideje tenni valamit a kapcsolatoddal.

Találtál már olyan helyzetbe, hogy még mindig együtt éltek, de mindegyikőtöknek megvan a saját élete? Még mindig szeretitek egymást, de már nem az, mint régen? Nem tudtok együtt élni, de egymás nélkül is? Akkor itt volt az ideje, hogy szünetet tartsunk a kapcsolatban! Mit jelent valójában egy kapcsolat megszakítása? Az, hogy néhány hétig-hónapig nem látjátok egymást, vagy a szerelmednek vége?

Élete legboldogabb időszakát éled? Találkoztál már végzetes szerelmeddel, és szeretnéd örökre megőrizni életed eme szép időszakának emlékeit? Nem számít, hogy újonnan szerelmes vagy, vagy már régóta randiztál. A lényeg az, hogy meg akar-e őrizni néhány szép kézzelfogható emléket erről az időszakról. Ha igen, akkor a közös élmények vagy életünk mérföldkövei fotódokumentációja lehet az ideális megoldás.