Hogyan javíthatunk egy kapcsolatot a pozitív pszichológia segítségével?

Ha boldogok vagyunk, tisztábban látjuk a dolgokat, könnyebben gondolkodunk, több ötletünk van, és nem utolsósorban toleránsabbak vagyunk másokkal szemben. Ami időről időre a legfontosabb tulajdonság a kapcsolatokban. A Pennsylvaniai Egyetem pszichológuspárja olyan módszereket publikált, és egyben bizonyítékokat is tett arra, hogy a pozitivitás hogyan javíthatja a partnerkapcsolatokat. Közülük a legfontosabbakat mutatjuk be.

Képessünk harmonikus szenvedélyt egymás iránt

Az "egynek lenni" sok ember álma. A filmek és a könyvek erősen támogatnak bennünket ebben. A megszállott vágy a félelmeid rabjává tesz: Mi van, ha nem kedvel engem? Hol volt ilyen sokáig? Valami rosszat mondtam/mondtam? ….

A megszállottság az önbizalom hiányából fakad. Ezután állandóan megnyugtatásra vágysz a szeretődtől, hogy méltó vagy arra, hogy szeressenek. Ehelyett a harmonikus kapcsolat megteremtése a pennsylvaniai pszichológusok szerint elsősorban a bizalomépítésről szól.

Idővel olyan titkokat adsz el, amelyeket általában megtartasz magadnak. Így jobban megbíztok egymásban. Ugyanakkor folytassa a kapcsolat előtti hobbi és érdeklődési körök fejlesztését, és támogassa ebben a párját.

Pozitív érzelmek kialakítása

Öröm, remény és szórakozás a " klasszikus" vágyak és szenvedélyek különböznek egymástól. Az öröm egy adott pillanatban egy bizonyos érzésre összpontosít. A pozitív érzelmek általában megnyitnak a világ felé. Nem korlátoz az érintés vagy konkrét tevékenység. Fejlessze tehát az örömöt, a szórakozást és még sok minden mást, mert önállóan dolgoznak.

Tegye be napirendjébe azokat a tevékenységeket, amelyek pozitív érzelmeket hoznak számodra. Reggel torna, séta a természetben, olvasás. Ugyanakkor gondoljon arra, hogy boldog, és viselkedjen úgy. Viselkedésünk nem érzelmek eredménye, mindkettő egyszerre fejlődik ki. Nem azt mondjuk, hogy hagyjuk figyelmen kívül a problémákat vagy a kellemetlen érzelmeket. Műveld és ápold a pozitívakat. Kitartanak melletted.

Fejlessze erősségeit, és értékelje a megfelelőjét

Amikor az emberek hobbijaikat űzik, és amiben kiemelkedőek, boldogok. Tehát ha az erősségeit arra használod, hogy elérd, amire vágysz, ahelyett, hogy változnál, boldogabb leszel. Könnyű, igaz? Kombináld ezt a kedveseddel, és nagyszerű kapcsolatod lesz!

Gondolj arra, hogy miben jeleskedsz / miben vagy jobban, mint mások. Majd mesélj el kedvesednek olyan történeteket, ahol éppen azért értél el sikereket, mert nem féltél kamatoztatni a tehetségedet. Jobban fogod érezni magad, és egyben eszközt adsz partnerednek, hogy megértsen és esetleg bátorítson a jövőben. Ne csak a saját erősségeidet értékeld, hanem a másik ember erejét is. És ha valaha válság van a kapcsolatában, használja őket a probléma megoldására.

Célja az egyéniség előmozdítása, ne pedig a kiegészítés

Platón szerelemelmélete szerint az emberek egykor lények voltak. két fejjel, négy végtaggal stb. Az istenek haragjukban két lényre hasították őket, és a másik fele örökös keresésére ítélték őket. Ezzel szemben Arisztotelész azt állította, hogy a szerelem arra összpontosít, hogy két ember felismerje és egyénként támogatja egymást.

Platón szerelmi változata romantikus (és népszerű a hollywoodi filmekben). De túl könnyű belecsúszni abba, hogy úgy definiálja magát, mint "az vagyok, ami a páromból hiányzik". Platón változata a függőséget, egy nem létező fogalom keresését és annak keresését ösztönzi, amit még be kell fejeznie. Arisztotelész változata viszont a partner megértésére helyezi a hangsúlyt. Mitől egyedi? Arra ösztönzi, hogy támogassák erősségeiket, értékeljék egyediségüket, és segítsék őket céljaik elérésében.


Hasonló cikkek

Mindegyik kapcsolata megromlik egy bizonyos idő elteltével? Még ha te magad sem tudod, lehet, hogy elköveted azt a hibát, amely tönkreteszi az összes kapcsolatodat. És nem csak neked. Néhány tapasztalt viselkedési minta a mindennapi életben is problémákat okozhat. Egy véget nem érő spirálba veted magad, ahol egy csodálatos románc fullasztó kapcsolattá fejlődik. Milyen viselkedési mintákat kerüli szívesebben?

Egyetlen párkapcsolat vagy házasság sem teljesen hibátlan. Minden kapcsolatban időről időre megrándul, és viharba fordul. Akkor már csak rajtad múlik, hogy hogyan közelíted meg a problémát, és milyen gyorsan térsz vissza a veszekedésekből a békés, partner életbe. Mit kell tehát tenni vagy mit nem tenni egy kapcsolatban/házasságban ahhoz, hogy hosszú távon elégedettek legyünk?

Egyébként elképzelted az életed, hogy ha találkozol valakivel, aki megéri, akkor letelepedsz vele, közös lakást kapsz, majd szülsz? Nem minden a tervek szerint alakul? Már mindened megvan, de még mindig hiányzik a gyerek? Hosszú évek óta próbál teherbe esni, és hirtelen azt mondja az orvos, hogy nagy valószínűséggel csoda lesz a terhessége, vagy a legrosszabb esetben egyáltalán nem lehet gyereke? Mit kell tenni ilyen helyzetben? Hogyan kezeljük?
Nem tud teherbe esni?

Gondolsz már gyereken? Nem biztos benne, hogy a párod jó apa lesz? Tanácsot adunk, hogyan ismerje fel!

Mint minden más a világon, a partnerkapcsolat is folyamatosan fejlődik. Bár szívesebben maradnánk a szerelemnek abban a csodálatos időszakában, ez nem lehetséges. Szerencsére a pszichológusoknak már sikerült feltárniuk, hogyan követik egymást a párkapcsolat egyes fázisai. Azt is kitalálták, merre és hogyan kell továbblépni a hosszú távú kapcsolat fenntartása érdekében.

Van párod? Szóval boldognak kell lenned. De még mindig úgy érzi, hogy valami nem stimmel. Akár láthatatlanul sétálsz, akár nem emlékszel, mikor öleltél utoljára. Röviden: nem vagy olyan boldog, mint szeretnéd. Honnan tudhatod, hogy valaki jobbat érdemel?

Legújabb cikkek

Május elseje, a szerelem ideje

Május elseje, a szerelmesek ünnepe. Virágok és fák kezdenek virágozni mindenhol. Az állatok szaporodnak. A természet örül. Hagyd, hogy magával ragadja a tavaszi hangulat, és hívd el szerelmedet egy randevúra május elsején. Tanácsot adunk, hol és hogyan töltsön el egy ilyen varázslatos napot.

Mi zavarja a férfiakat a nőkben?

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak és a nők időről időre nem értik meg egymást. De mi a leggyakoribb oka a párkapcsolati vitáknak? Miért mennek a nők néha a férfiak idegeire? Kedves hölgyeim, nézzétek meg, mit tehettek, hogy szerelmüket száz százalékra fordítsák.

Tények és mítoszok a szerelemről, a szexről és a kapcsolatokról

Bizonyára ismersz számos mondást a szerelemről, a szexről vagy a kapcsolatokról. Melyikük igaz, és melyek csak mítoszok? Nézzük meg együtt a párkapcsolatokkal kapcsolatos leggyakoribb igazságokat és tévedéseket.

Csillogó egy kapcsolatban

Nem hiába mondják, hogy amikor egy nő találkozik egy férfival, a dolgok szépen elkezdenek szikrázni köztük. És nem, amikor a férfiak és a nők fizikailag és pszichológiailag teljesen különböző egyének. Ez azonban a kölcsönös szikra töltésétől függ. Legyen szó a vonzás szikráiról, vagy inkább a viták okozta szikrákról. Ha van pozitív szikra a kapcsolatban, az rendben van. Ha negatív, akkor ideje tenni valamit a kapcsolatoddal.

Találtál már olyan helyzetbe, hogy még mindig együtt éltek, de mindegyikőtöknek megvan a saját élete? Még mindig szeretitek egymást, de már nem az, mint régen? Nem tudtok együtt élni, de egymás nélkül is? Akkor itt volt az ideje, hogy szünetet tartsunk a kapcsolatban! Mit jelent valójában egy kapcsolat megszakítása? Az, hogy néhány hétig-hónapig nem látjátok egymást, vagy a szerelmednek vége?

Élete legboldogabb időszakát éled? Találkoztál már végzetes szerelmeddel, és szeretnéd örökre megőrizni életed eme szép időszakának emlékeit? Nem számít, hogy újonnan szerelmes vagy, vagy már régóta randiztál. A lényeg az, hogy meg akar-e őrizni néhány szép kézzelfogható emléket erről az időszakról. Ha igen, akkor a közös élmények vagy életünk mérföldkövei fotódokumentációja lehet az ideális megoldás.