Miért olyan magas a válások aránya?

Az emberek gyakran felsóhajtanak, hogy manapság a házasság nem olyan, mint régen. A házasságok csaknem fele válással végződik, és nem szokatlan, hogy valaki élete során háromszor házasodik vagy házasodik. Gyakran felmerül a kérdés, hogy ez miért van így. Mi volt a nagyszüleinknek, ami nekünk nincs? Sajnos (vagy szerencsére?) semmi romantikus. Nézze meg a választ.

Rövidebb élet

Bármilyen prózainak tűnik is, a korunk is okolható a magasabb válási arányért. Még a múlt században is gyakori volt, hogy ötven évesen vagy még jóval korábban meghaltak. Bár a pár egész életében együtt maradt, a házasság „csak” húsz, legfeljebb harminc évig tartott. Manapság 70 évig lehet együtt lenni. Hosszabb kapcsolat esetén természetesen megnő a kapcsolat felbomlásának veszélye.

A válás lehetetlensége

A válás lehetetlenségét adják a leggyakoribb magyarázatként. Legalábbis legtöbbünknek ez jut először eszünkbe. Akár szkeptikusok, akár a szerelem hívei. Többnyire igazuk van. Például Spanyolországban 1981-ig nem engedélyezték a házasság felbontását. Ha pedig valaki elvált, akkor óriási társadalmi leépüléssel kellett szembenéznie. Minden elvált személy jobban meggondolja, mielőtt önként kitenné magát a társadalomból való kirekesztésnek.

Magasabb a nők halálozási aránya

A mai orvosi ellátás teljesen eltér a múlttól. Az anyáról és gyermekről való gondoskodás még a 20. század elején sem volt olyan szinten, mint manapság. A születésszabályozásról nem is beszélve. Nagyon gyakori volt, különösen a faluban, hogy egy férfinak három felesége is volt élete során. Sajnos az előzőek meghaltak szülés közben. Ma más a helyzet, és a női halandóság sokkal alacsonyabb, mint régen.

Mai elvárások

A házasság különösen a gazdag családokban volt gazdasági intézmény. Csak a 20. század elején vált romantikussá. Ha eltekintünk a válás lehetetlenségétől, a gazdasági házasságban sokkal alacsonyabbak az elvárások. A szerelmes emberek hisznek a szerelmükben. De elfelejtik, hogy a házasság több dologról szól, mint pusztán érzés. Az elrendezett házasságban élők nem várják el a síron túli szerelmet, vagy azt, hogy a szerelem mindent megold. A szerelmi kapcsolatokban való csalódás így gyakrabban vezet váláshoz, mint a józan ész házasságában.


Hasonló cikkek

Arra gondol, hogy kezdjen valamit egy elvált személlyel? Nem tudja, mit tegyen? Az elvált embereket gyakran „megbélyegzi” a válásuk. Sok egyedülálló elszökik abban a pillanatban, amikor meghallja a válásáról. Miért? Ha elsőre nem sikerült nekik, akkor másodszorra sem. Az elvált partnerek valóban kilátástalanok vagy sem?

A Cseh Köztársaságban minden második házasság elvált. Az emberek nem rohannak bele a házasságba, mint régen. Ilyen válási arány mellett nincs min csodálkozni. Ennek köszönhetően egyre több pár dönt úgy, hogy az úgynevezett kutyakönyv szerint él. Férj és feleségként élnek együtt, csak nem házasok. De mi van akkor, ha gyerekek jönnek a kapcsolatba? És mi a helyzet ma a nem házas párok szemszögéből?

Szerinted csak a férfiak élnek át egy középkorú válságot? Hiba! Egyes nők is úgy érzik, hogy elfogy a vonatuk, és gyorsan utol kell érniük. Tanácsot adunk, hogyan ismerheti fel, hogy a felesége ebben az állapotban van.

Mindegyikünk szeretné, ha szerelme örökké tartana. Sajnos szomorú tény, hogy a házasságok több mint fele nem tartós. Te is köztük vagy? Sokat írtak már a különválásról és a válásról, és ezek leküzdéséről. De mi a helyzet a dolgok gyakorlati oldalával?

Ti is rózsás jövőt festettek együtt? Hitted, hogy szép és boldog életet fogtok élni együtt halálig? Ám ekkor megtörtént a végzetes fordulópont, és úgy döntöttél, hogy elválsz. Hogyan kezeljük az életet a válás után?

Úgy érzi, hogy partnere figyelmen kívül hagy, vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyja? Nem számít, mit csinálsz, mindig rossz? Mindenben alá kell vetned magad a párodnak? Ha ezekre a kérdésekre többször is igennel válaszolt, gondolja át, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen partnerrel együtt élni.

Legújabb cikkek

Május elseje, a szerelmesek ünnepe. Virágok és fák kezdenek virágozni mindenhol. Az állatok szaporodnak. A természet örül. Hagyd, hogy magával ragadja a tavaszi hangulat, és hívd el szerelmedet egy randevúra május elsején. Tanácsot adunk, hol és hogyan töltsön el egy ilyen varázslatos napot.

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak és a nők időről időre nem értik meg egymást. De mi a leggyakoribb oka a párkapcsolati vitáknak? Miért mennek a nők néha a férfiak idegeire? Kedves hölgyeim, nézzétek meg, mit tehettek, hogy szerelmüket száz százalékra fordítsák.

Bizonyára ismersz számos mondást a szerelemről, a szexről vagy a kapcsolatokról. Melyikük igaz, és melyek csak mítoszok? Nézzük meg együtt a párkapcsolatokkal kapcsolatos leggyakoribb igazságokat és tévedéseket.

Nem hiába mondják, hogy amikor egy nő találkozik egy férfival, a dolgok szépen elkezdenek szikrázni köztük. És nem, amikor a férfiak és a nők fizikailag és pszichológiailag teljesen különböző egyének. Ez azonban a kölcsönös szikra töltésétől függ. Legyen szó a vonzás szikráiról, vagy inkább a viták okozta szikrákról. Ha van pozitív szikra a kapcsolatban, az rendben van. Ha negatív, akkor ideje tenni valamit a kapcsolatoddal.

Találtál már olyan helyzetbe, hogy még mindig együtt éltek, de mindegyikőtöknek megvan a saját élete? Még mindig szeretitek egymást, de már nem az, mint régen? Nem tudtok együtt élni, de egymás nélkül is? Akkor itt volt az ideje, hogy szünetet tartsunk a kapcsolatban! Mit jelent valójában egy kapcsolat megszakítása? Az, hogy néhány hétig-hónapig nem látjátok egymást, vagy a szerelmednek vége?

Élete legboldogabb időszakát éled? Találkoztál már végzetes szerelmeddel, és szeretnéd örökre megőrizni életed eme szép időszakának emlékeit? Nem számít, hogy újonnan szerelmes vagy, vagy már régóta randiztál. A lényeg az, hogy meg akar-e őrizni néhány szép kézzelfogható emléket erről az időszakról. Ha igen, akkor a közös élmények vagy életünk mérföldkövei fotódokumentációja lehet az ideális megoldás.