Válunk! Mi a helyzet a tulajdonnal?

A statisztikák szerint Csehországban minden második házasság elválik. Amellett, hogy csalódottság érzed, hogy nem sikerült a kapcsolatod, minden bizonnyal a jövőtől és az új élettől való félelem, de a gyerekek nevelésével, a közös vagyon megosztásával kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozol. Az új Ptk. ezen a téren is hírt hozott. Melyek azok? Mi tanácsot adunk!

Nem vitás válás

Még ebben az esetben is az a legideálisabb, ha a házastársak megegyeznek. Főleg azon, hogy ki fog gondoskodni a gyerekekről és a tartásdíj összegéről. Csak azokat érinti maga a válás. Az ingatlant most külön kezelik. A házastársak fele-fele arányban megosztott vagyonközössége nem változott. Azonban például a közös lakás azé lesz, aki kiskorú gyermekekről gondoskodik.

Kizárólagos tulajdon

Korábban a házasságban szerzett vagyont egyszerűen egyenlően osztották fel. Amikor a férfi kiköltözött a közös lakásból, a feleségnek ki kellett fizetnie a felét. Az új kódex szerint a nő csak annyit fizetne, amennyit csak a közös kasszából kapott. Ezért, ha a férfi megtakarítása, amelyet a házasság előtt megtakarított, kifizette a közös lakást, joga van kártérítésre. Bonyolult? Ez még rosszabb lesz.

Saját javaslat

Ha nem tud megegyezni, saját javaslatot tehet az ingatlan rendezésére. De ezt a válástól számított három éven belül meg kell tennie. Ráadásul ebben az időben intézkednie kell. Ha ezt elmulasztja, akkor az úgynevezett jogi vélelem lép életbe. Elmondása szerint az kapja az ingóságot, aki eddig használta. Tehát ha csak és csak Ön használta az autót, akkor az a tiéd. Az ingatlanok fele-fele arányban kerülnek felosztásra. És vigyázz, az adósságok is fele-fele arányban oszlanak el!

Lehet-e gyónni?

Az új megállapodás a nagyobb igazságosság elérését hivatott segíteni. Tehát ha olyan házban él, amely generációk óta a családja, akkor biztosan nem fogja elveszíteni. Első pillantásra a helyzet bonyolultabbnak tűnik, de ne ess kétségbe. Mindenre van megoldás. A bank segít a jelzáloghitelben, az ügyvédek minden lehetőséget megbeszélnek veled. Nyugodtan együtt. És ugyanígy az egyik partner sem tud bosszút állni adósságok felhalmozásával. A tulajdonjogi vitákat most egy másik bíróságon rendezik. Várj!


Hasonló cikkek

A nők és a férfiak gyakran nem értik meg egymást. Ennek rovására partneri nézeteltérések lépnek fel, néha túl drámaian. Az egyik nem érti a másikat, és mindketten kitartanak a véleményük mellett. Megmondjuk, miért.

Bár a nők szeretnek beszélgetni, bizonyos témákat inkább elkerülnek. Azt kérdezed, mire, azon kívül, hogy mennyit költött fodrászra, új ruhára vagy cipőre? Mit titkolnak még előtted kedves partnereid?

Mindenki ismer legalább egy olyan párt, amelyik tökéletesnek tűnik. Ki ne szeretne ilyesmit átélni? Sok éven át együtt élni és folyamatosan szeretni egymást, mint a kapcsolat elején? Sajnos nincs garantált és univerzális útmutató a boldog kapcsolathoz. De ezeknek a boldog pároknak van néhány titkos összetevője, amelyekben a kapcsolatuk boldogsága rejlik. Te is szeretnéd megismerni őket?

A féltékenység az emberek szakításának gyakori oka. A mobiltelefon ellenőrzése, a profilok figyelése a közösségi oldalakon vagy a féltékenységi jelenetek azonban nem puszta féltékenység megnyilvánulása. Más dolgokat is jelenthetnek, például a partnertől való káros függőséget. Mikor van a legnagyobb veszélyben?

A Cseh Köztársaságban minden második házasság elvált. Az emberek nem rohannak bele a házasságba, mint régen. Ilyen válási arány mellett nincs min csodálkozni. Ennek köszönhetően egyre több pár dönt úgy, hogy az úgynevezett kutyakönyv szerint él. Férj és feleségként élnek együtt, csak nem házasok. De mi van akkor, ha gyerekek jönnek a kapcsolatba? És mi a helyzet ma a nem házas párok szemszögéből?

Örülsz a kapcsolatodban, de hirtelen vitáid támadnak? A kedvesed elhagyott? Talán még most is úgy érzed, hogy valami nem stimmel, és a kapcsolatod kezd recsegni! Négy hibát ismerünk, ami miatt mindig ágat vágsz magad alatt.

Legújabb cikkek

Május elseje, a szerelem ideje

Május elseje, a szerelmesek ünnepe. Virágok és fák kezdenek virágozni mindenhol. Az állatok szaporodnak. A természet örül. Hagyd, hogy magával ragadja a tavaszi hangulat, és hívd el szerelmedet egy randevúra május elsején. Tanácsot adunk, hol és hogyan töltsön el egy ilyen varázslatos napot.

Mi zavarja a férfiakat a nőkben?

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak és a nők időről időre nem értik meg egymást. De mi a leggyakoribb oka a párkapcsolati vitáknak? Miért mennek a nők néha a férfiak idegeire? Kedves hölgyeim, nézzétek meg, mit tehettek, hogy szerelmüket száz százalékra fordítsák.

Tények és mítoszok a szerelemről, a szexről és a kapcsolatokról

Bizonyára ismersz számos mondást a szerelemről, a szexről vagy a kapcsolatokról. Melyikük igaz, és melyek csak mítoszok? Nézzük meg együtt a párkapcsolatokkal kapcsolatos leggyakoribb igazságokat és tévedéseket.

Csillogó egy kapcsolatban

Nem hiába mondják, hogy amikor egy nő találkozik egy férfival, a dolgok szépen elkezdenek szikrázni köztük. És nem, amikor a férfiak és a nők fizikailag és pszichológiailag teljesen különböző egyének. Ez azonban a kölcsönös szikra töltésétől függ. Legyen szó a vonzás szikráiról, vagy inkább a viták okozta szikrákról. Ha van pozitív szikra a kapcsolatban, az rendben van. Ha negatív, akkor ideje tenni valamit a kapcsolatoddal.

Találtál már olyan helyzetbe, hogy még mindig együtt éltek, de mindegyikőtöknek megvan a saját élete? Még mindig szeretitek egymást, de már nem az, mint régen? Nem tudtok együtt élni, de egymás nélkül is? Akkor itt volt az ideje, hogy szünetet tartsunk a kapcsolatban! Mit jelent valójában egy kapcsolat megszakítása? Az, hogy néhány hétig-hónapig nem látjátok egymást, vagy a szerelmednek vége?

Élete legboldogabb időszakát éled? Találkoztál már végzetes szerelmeddel, és szeretnéd örökre megőrizni életed eme szép időszakának emlékeit? Nem számít, hogy újonnan szerelmes vagy, vagy már régóta randiztál. A lényeg az, hogy meg akar-e őrizni néhány szép kézzelfogható emléket erről az időszakról. Ha igen, akkor a közös élmények vagy életünk mérföldkövei fotódokumentációja lehet az ideális megoldás.